Seminář o velmi zajímavé skupině potravin povede Ing. Ivan Mach, CSc. – zakladatel Aliance výživových poradců s dlouholetou laboratorní praxí v chemickém a potravinářském výzkumu, který se věnuje 30 let výživovému poradenství a publikační činnosti v oblasti výživy.
Složení stravy ovlivňuje vnitřní komunikaci na ose mikrobiota-střevo-mozek, což má vliv na vazbu mezi gastrointestinálním traktem a centrálním nervovým systémem. Vysvětlí úlohu a metabolismus tradičních a nových probiotických kmenů bakterií, které fermentačně modifikují naši stravu, přeměňovanou při trávicím procesu na užitečné molekuly jako např. některé vitamíny a kyselinu máselnou s chemopreventivními účinky.
Představí vám technologii fermentace jako jednu z nejstarších metod výroby potravin a nápojů, která provází výživu člověka od samých začátků. Co výrobky této skupiny spojuje, jsou jejich prokázané preventivně-zdravotní účinky, zejména příznivý vliv na imunitu a dále jejich schopnost zvyšovat efektivitu našeho metabolismu.
Řada těchto účinků právě vzniká jako důsledek neuro-komunikace na ose mikrobiota-střevo-mozek. Uvede řadu příkladů, jak pre- a probiotika harmonizují tzv. střevní mikrobiotu. Seznámí vás s principy jejich doplňování/suplementace do organismu, např. při předcházení vedlejším účinkům používání antibiotik. Zastavíte se u skupin fermentovaných potravin se zásadním významem pro lidské zdraví, jako jsou tzv. zakysané mléčné výrobky (např. kefír, tvarůžky aj.), fermentované sójové výrobky (tofu, miso, tempeh), fermentované nápoje a fermentovaná zelenina (kim-či).
U posluchačů se předpokládá základní orientace v oblasti výživy, fyziologie a biochemie.
V průběhu dne budou krátké přestávky a čeká vás také hodina pauza na oběd.
Seminář je certifikovaný Školou Klinické Naturopatie. Po absolvování semináře účastníci obdrží emailem certifikát o jeho absolvování.
Informace pro studenty Školy KN: Tento seminář patří mezi volitelné semináře pro všechny obory. Doporučeno pro studenty všech ročníků. Seminář se vám započítá do studia jako 6 hodin kontaktní výuky.
Úroveň: *
Stupně úrovní:
* odborná znalost není nutná, určeno i pro laickou veřejnost
** předpokládá se základní porozumění termínům anatomie, fyziologie či biochemie
*** předpokládá se znalost termínů anatomie, fyziologie či biochemie
Možnost zakoupit také jako dárkový poukaz.
Místo konání: VOŠ Podskalská, Podskalská 10, Praha 2. Detailní instrukce Vám zašleme v týdnu před začátkem semináře.
Vaše dotazy rádi zodpovíme na seminare@skolanaturopatie.cz
Organizátor si vyhrazuje právo na změnu. Pro otevření semináře musí být naplněna minimální kapacita.
Ing. Ivan Mach, CSc. vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a titul kandidáta chemických věd obhájil v České akademii věd, kde se zabýval studiem účinků volných kyslíkových radikálů. Je autorem řady původních vědeckých prací a působil jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu. Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první akreditované školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil. Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. V r. 2008 založil profesní spolek Alianci výživových poradců ČR, kterou vedl jako prezident do r. 2019. Se Školou Klinické Naturopatie spolupracuje také na webinářích o zdraví pro portál Brainberry.cz.
Termín | 30. 3. 2025 |
---|---|
Čas konání | 9:00 - 16:00 hodin |
Obtížnost |
|
Délka semináře | 6 hodin |
2 290 Kč
koupit